Under nästan varje diskussion om höga berg i världen är Mount Everest det första namnet som dyker upp. Förklaringen till det är enkel: Everest är det högsta och mäktigaste berget som världen har att erbjuda. Ända sedan utrustningen hade utvecklats så pass att extrem bergsklättring blev möjlig har det varit ett mål för alla äventyrare. Att stå högst upp på toppen av Mount Everest har blivit en symbol för att inte bara ha bestigit världens högsta berg utan också för att ha klarat av extrema utmaningar. Därför har Mount Everest fortsatt att ha en given plats i det kollektiva medvetandet som den ultimata äventyrsutmaningen.

 

Mount Everest har förstås funnits längre än vad människan har gått runt på jorden, men det är inte förrän i modern tid som det har kommit att identifieras som världens högsta punkt. Närmare bestämt var det 1847 som de första stegen tog till att mäta Everest. Då var Nepal, som är landet där berget är beläget, en del av det brittiska imperiet, vilket gjorde att det var engelsmän som först tog sig dit med sina instrument. Det skulle ta nästan ett decennium av mätningar innan de enhälligt kunde slå fast att toppen av Mount Everest är världens högsta punkt med sina 8 848 meter över havet.Mount Everest - världens högsta berg 1

 

Givetvis ledde det till att människor omedelbart vill nå dit. De första seriösa expeditionerna skedde i början av 1900-talet och de hade blandad framgång. Ingen av dem lyckades nå hela vägen upp, men med tanke på att dåtidens utrustning var betydligt mer primitiv än dagens får deras klättring till över 8 000 meter över havet ändå ses som en bedrift. Den första lyckade expeditionen skedde istället 1953 när britterna Edmund Hillary och hans sherpa Tenzing Norgay blev de första att nå toppen. Där stannade de bara i en kvart, men de skulle för alltid finnas kvar i historieböckerna.

 

Att bestiga Mount Everest har visat sig vara ett mycket farligt uppdrag. Totalt har över 200 personer omkommit under sina klättringar, varav många har dött i en lavin. Ändå fortsätter människor att anta utmaningen.

 
 
 
 
sportpress