Klättring är både en spännande och rolig sport som passar de flesta med god fysik och de som vill träna upp sig. Oftast sker klättring i tävlingssammanhang inomhus på specialiserade klubbar. För den som vill avancera finns möjlighet till en friare upplevelse av klättringen utomhus på berg och klippor. Som nybörjare är det självklart viktigt att kunna lita på både instruktörer och utrustning. De flesta klubbar har utrustning du kan låna, men så småningom kan du skaffa egen klätterutrustning efter dina önskemål och förutsättningar. Klättring ska inte bara vara kul utan också säkert.

Rope indoor climbing and training.Klättring som hobby och idrott

I början kommer du antagligen vara upptagen med att bara fokusera på att komma upp för själva väggen, men ju bättre och mer erfaren klättrare du blir desto mer kan du avancera och välja svårare väggar. Boulder är en sorts klättring där man inte klättrar upp för en plan vägg, man tar sig istället upp för specialbyggda hinder formade som klippor eller stenblock. Hobbyklättring kan också utvecklas till tävlingsnivå. SM i klättring lockar klättrare i alla åldrar och har de senaste åren fått allt fler deltagare i både tjej- och killklassen. Där tävlar man i bland annat snabbhet uppför en vägg eller ovan nämnda boulder.

Stärker dig kroppsligt och social

När du klättrat ett tag kommer du lägga märke till hur du blir fysiskt starkare i både armar, ben och bål, men också vilken stark sammanhållning det finns i klättringsvärlden. För de som klättrat inomhus ett tag kan utmaningen att bestiga verkliga berg och klippväggar locka, och vilka är då lämpligast att ha med om inte erfarna klättrare från den egna klubben som man trivs med och litar på. Visst kan klättring i utomhusmiljön ställa andra krav på utrustning och förberedelser, men naturupplevelsen och äventyret är något som man kommer minnas för livet. Se bara till att alltid ha bra utrustning och ta det säkra före det osäkra.

 
 
 
 
sportpress