Att bestiga berg är för många en stor dröm, något man måste ha gjort åtminstone en gång i livet. Det är dock ingen lätt bedrift, det kräver mycket psyke, kondition och kunskap. Svensken Göran Kropp besteg världens högsta berg, Mount Everest år 1996. Bedriften var extra stor då eftersom Göran inte använde några syrgastuber, dessutom hade han cyklat hela vägen från Sverige till Himalaya.

 

Göran Kropp
Göran föddes år 1966 och var redan som liten en sportentusiast. Redan som sexåring besteg Kropp sitt första berg, Galdhöpiggen i Norge, men detta var bara början. Under slutet av 80-talet var det dags för Göran att bestiga sitt första riktigt höga berg, detta blev Pik Lenina som är över 7000 meter högt. Några år senare, 1993 var det dags för Kropp att ta sig an en av världens bjässar – K2. K2 är på sätt och vis en minst lika stor bedrift att bestiga som Mount Everest, detta beror på att berget är mycket svårare att klättra. Det är många svåra passager vid K2, och oförutsägbara stormar som kan komma att drabba berget och sedan vara i flera dagar. Dessutom är flera av klätterlederna extremt branta, vilket gör de väldigt farliga, särskilt vid oväder. Många har otursamt mist livet på grund av att de missbedömt tiden. Många bergsklättrare vill inte återvända när de närmar sig toppen, detta resulterar tyvärr ibland i att de inte hinner tillbaks till sitt basläger. Att vara högt upp på dessa berg över natten är livsfarligt.Herrar över bergen 11

 

Mount Everest
Idag är det många människor som bestigit Mount Everests, 8 848 meter. De första bergsbestigarna att bestiga berget utan syrgas var Reinhold Messner ifrån Italien och hans kompanjon Peter Habeler ifrån Österrike. Att klara bestigningen av Mount Everest år 1978 utan syrgas var verkligen en stor bedrift, syremängden så högt upp är ungefär en tredjedel av den vid havsnivå. I april 2014 så var det en stor lavin på Mount Everests södra sida. Lavinen dödade tolv nepalesiska sherpor (människor som jobbar med att bära bergsutrustning åt klättrare).

 

Trots att det är såpass svårt och farligt att bestiga höga berg som Mount Everest och K2 så vill tusentals människor göra det. Den stora bedriften och känslan av att ha stått så högt upp du kan på vår jord räcker som motivation åt många bergsklättrare. Om du själv skulle vara intresserad av att bestiga berg så finns det naturligtvis många andra alternativ att börja med. Varför inte planera en expedition till vårt svenska berg – Kebnekaise.

 
 
 
 
sportpress