Alla resor börjar med ett första steg, som det så vackert uttryckts i ett gammalt kinesiskt ordspråk. Det gäller även bergsklättring, både fysiskt och metaforiskt. Det allra första du bör göra om du seriöst siktar på att klättra upp till toppen av ett berg en dag är att börja läsa på så mycket du kan. Läs om andras upplevelser och lär dig av deras misstag och insikter.

 

Många risker
Det finns många risker och fällor man lätt faller för under bergsklättringen. Ett litet sår kommer till exempel inte att läka på samma sätt när du är i hög höjd och i kallt väder. Ett annat exempel är att många bergsklättrare bränner gommen som ett resultat av det reflekterade solljuset och de ständiga flämtande efter luft. Det finns massor av filmer och böcker som behandlar bergsklättringens risker som till exempel filmen The Summit. Läs även på om hur man bäst läser av och skyddar sig mot snö, vind och kallt väder. Att kunna analysera vind, moln och förstå vad som händer runt omkring dig kommer att hjälpa dig ta rätt beslut.Förberedelserna för att bestiga ett berg 22

 

Inte bara kroppslig styrka
Att bestiga berg är en utmaning för både sinnet och kroppen. Du kommer att behöva vara stark både mentalt och kroppsligt. Det spelar ingen roll hur stark du är om du inte kan ta rätt beslut under de svåra förhållandena eller om du tappar motivationen. Att få panik eller börja ge upp är ett sätt att förlora livet på. Det finns många bra resurser att använda sig av för att öva upp sin mentala styrka. Även om den mentala biten av vissa kan anses vara till och med viktigare än den fysiska biten, så är även det fortfarande grundläggande att du är vältränad. Det är inte bara ren styrka som krävs, utan även uthållighet är viktigt eftersom du kommer att hålla på väldigt länge.

 

Rätt utrustning kan rädda ditt liv
Du kan antingen köpa din egen utrustning eller hyra den. Bägge alternativen har sina för- och nackdelar eftersom det är ganska dyrt. Om du planerar att bestiga fler berg i framtiden så är det en bra idé att investera i egen utrustning. Kom ihåg att du kommer att behöva bära en del av utrustningen genom hela bestigningen beroende på vilken typ av klättring du kommer att utföra, varje gram kommer att kännas av. Du kan med fördel gå med i en bergsklättrarklubb och lära dig en hel del grundläggande principer och få hjälp med träningen. Att lära sig klättra i en säker miljö kommer att hjälpa dig när det väl är dags.

 
 
 
 
sportpress