Det finns de som mer eller mindre kan sägas vara beroende av adrenalinkickar, och som söker dem på så många sätt de kan. Klättring är ett annat sätt att uppleva spänningen och känslan av fara som ger en adrenalinkick, och det finns vissa platser i världen som är särskilt värda att besöka om man är en av dem som är beroende av den adrenalinkick som klättring ger.climbing-525768_1280

Klippmassivet Ceüse i Provence i Frankrike är favoritplatsen att klättra för Peter Bosma, som leder det norska klättringslandslaget. Om det inte är tillräckligt för att övertyga dig om att det är värt en resa dit, kanske den vackra utsikten man har över bergen från 1800 meters höjd kan göra det. På Ceüse är variationen stor: vägen upp till toppen har både branta och flacka partier, och för den som verkligen vill ha en utmaning finns också rent vertikala klippor och överhäng. Klipporna i berget är av kalksten, ett poröst material som har gjort att det finns hål i berget som utgör perfekta grepp för klättrare.

En något annorlunda miljö hittar man runt Hueco Tanks i Texas i USA. Här finns fyra berg att bestiga, berg som består av vulkansten och kalksten. Båda materialen är utmärkta för nybörjare, eftersom de skapar hål i berget som man kan använda som grepp. Hueco Tanks är också en av de bästa platserna i världen för bouldering, en gren inom klättring där man använder sig av mycket få hjälpmedel (ofta bara skor och krita) och så få rörelser som möjligt. När man inte är upptagen med klättringen kan man njuta av utsikten över landskapet, som består av vit sand i en stenöken. På berget finns också flera väggmålningar målade av indianer, som gör klättringen till en fysisk såväl som kulturell upplevelse. För en van klättrare är Hueco Tanks något av en lekpark – det perfekta målet för en klättringssemester.

Även om både Ceüse och Hueco Tanks är väl värda resan dit, är dock kanske det bästa för klättrarentusiaster att prova sig fram, och hitta sina egna favoritplatser.

 
 
 
 
sportpress