Har du tröttnat på de gamla tråkiga sporterna som fotboll och handboll och kanske istället vill börja i en mer annorlunda träning? I så fall är träning något för dig, faktum är att klättring lämpar sig till nästan alla människor. När man klättrar så tränar man hela kroppen, men även sinnet. Det gäller att hålla fokus och man måste pressa sig själv. Förutom den fysiska boosten du får när du klättrar så tillkommer även mycket socialt tränande. När du börjar i en klätterklubb så kommer du få många nya vänner, kanske för livet.

 

Olika sorters klättring
Det finns flera typer av klättring, vissa kräver muskelmassa, medan du snarare behöver kondition och uthållighet för andra sorter. Leadklättring är en variant där klättraren ska uppför en vägg, cirka 20 meter hög. Längst vägen upp säkrar sig klättraren med bultar, målet är att komma så långt som möjligt på leaden. En annan sorts klättring är boulder, då klättrar man istället på en klotformad boll som hänger i luften. Annars brukar man klättra på en vägg eller liknande. Båda varianterna kräver såklart fokus och flexibilitet, men ju mer man övar, ju bättre blir man.

 

Det blir allt vanligare med klättring, förmodligen för att det är en tuff träning samtidigt som det är rogivande. Att börja med inomhusklättring är det bästa valet, åtminstone innan man ger sig ut i den riktiga naturen. På en klätterklubb får du lära dig allt du behöver veta, exempelvis hur du säkrar, vilken teknik du ska använda och vilken utrustning du behöver.Att börja med klättring 1

 

Vänja sig vid höjer
För dig som ställer dig lite tveksam till om du bege dig upp längst en vägg kan en bra inslussport till att vänja sig vid höjder vara att först prova på en höghöjdsbana först. Om du har en kompis eller du själv kanske ska gifta sig så är det också en riktigt rolig aktivitet på möhippan eller svensexan. Överraska den blivande maken på en svensexa Stockholm och utmana varandra.

 

Men om du törs ta steget till klättring så är det bästa av allt med att lära sig klättra såklart att det är en väldigt användbar sport att kunna. Skulle du vara ute i naturen, kanske på hajk så är det jättebra att kunna de grundläggande kunskaperna inom sporten. Om du sedan, efter inomhusklättring, vill ta sporten steget längre, så kan du pröva på utomhusklättring. Precis som att det finns flera varianter av inomhusklättring så finns det olika typer för utomhusklättring. En dag kanske du till och med kan klättra på de vackra och spännande bergen i Bucaramanga i Colombia. Dessa berg stiger rakt upp ur marken och ser nästan ut som stora spjut.

 
 
 
 
sportpress